50. Nee en eh, nee

Jee als je toch geen nee zeggen kunt! Als je de ander altijd maar zielig vindt door je nee. Dat heb ik.

Als mijn paard niet luisteren wil, pak ik haar niet aan; het is al veel te sneu voor haar dat ik haar uit haar paardenbestaan trek. De wei uit, haar rug op.

Als mijn hondje 157 keer geplast heeft, en ik het gehad heb, doorstappen wil, zeg ik bij het volgende opgeheven pootje: “Nu niet manneke, nu lopen we door” . Tien seconden, op zijn meest, dan staan we toch weer stil.

Als mijn katjes miauwend, voor de etenskast staan, denk ik: “Nee”, maar open ik de deur. Want ach, ik snap ze, en zo erg is ’t toch niet.

En dan heb je nog mensen. Waar ik vandaag iets mee ga moeten. Iets anders dan ik gewend ben.

Ik moet afspraken maken met mijn bijrijdster. Wat wil ik wel en wat wil ik niet. En ik moet afspraken maken met de monteur van de camper: wat betaal ik, en vooral wat betaal jij. En niet, zoals ik in dit soort gevallen meestal doe, : 112 euro voor die lekke fietsband? “Okidoki, en houdt u het wisselgeld maar!”

In de ochtend begin ik al lekker fel op Til, die niks mag chagrijnen. Ik kom goed op gang.

Dan naar stal. Hier moet ik alles uit de kast halen. Mijn bijrijdsters zijn er toevallig simultaan, en gedragen zich ook zo. Nu ja, de ene heeft gister ongevraagd een bit in- en een zadel opgelegd, voor het eerst in zijn paardenleven. De ander is juist bitloos op stap gegaan tegen mijn advies in. De stalbaas heeft ook een mening over mijn bijrijdsters: of ik die even door wil geven.

Ik?!? Ja, er is geen ontkomen meer aan. Ik moet bakens zetten, regels verzinnen, de baas zijn. En dat betekent dat men wel eens verdrietig en boos en beangstigend kan reageren. En dat maakt mij weer bang. Zo goed en zo kwaad als ik kan, doe ik het allemaal. Voor het eerst van mijn leven.

Daarna mag ik het campertje weer inschuiven. Op naar de garage. Meestal laat ik deze dingen door Tillie opknappen. Vandaag niet. Nu rollen de woorden uit mijn mond. Ik speel niet de a-technische vrouw, nee, ik doe ferm ik-weet-wat-ik-wil. En ik krijg het ook; de rekening smelt met meer dan 400 €.

Een nieuwe wereld heeft zich geopend! Behoedt u mij voor doorslaan hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s